De executeur

executeur

Als ik kom te overlijden, wil jij dan mijn nalatenschap afwikkelen, mag ik jou tot mijn executeur(testamentair) benoemen? Wie kent deze vraag niet, en wie voelt zich niet vereerd bij zo’n verzoek? Je bent al gauw geneigd om ja te zeggen tegen zo’n erebaan. Zeker wanneer emoties een rol spelen.
Vaak realiseren de erflater en de ja-zegger zich niet wat het executeurschap precies inhoudt en wat daar allemaal bij komt kijken. Maar afhankelijk van het vermogen dat de erflater nalaat en levensverzekeringen die er zijn geweest kan sprake zijn van een zware taak die de nodige deskundigheid vergt.


Want stel dat de overledene een aantal kinderen nalaat en een levensverzekering heeft waarin zijn vriendin als begunstigde wordt aangewezen. Zijn nalatenschap blijkt negatief te zijn, en de verzekering keert € 100.000,00 aan de vriendin uit.
Volgens vaste rechtspraak valt de uitkering niet in de nalatenschap. Staan de kinderen nu met lege handen? Wie betaalt de begrafeniskosten? En hoe zit het met de aangifte erfbelasting? Het kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn. En gaat er iets niet goed, dan ligt persoonlijke aansprakelijkheid op de loer. Dat is iets wat de erflater ook niet gewild zal hebben.
Moet je dan nee zeggen tegen een dergelijk verzoek?
Dat hoeft natuurlijk niet. Maar denk niet lichtvaardig over de taken van een executeur en laat je bij de afwikkeling van een nalatenschap goed adviseren!

Overigens volgens de wettekst kan een executeur zijn taak pas aanvaarden na het overlijden van de erflater. Dus afspraken hierover maken tijdens leven is niet eens mogelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: