Artikel 3 lid 1 Successiewet 1956

Een Nederlander die in Nederland heeft gewoond en binnen tien jaren nadat hij Nederland metterwoon heeft verlaten, is overleden of een schenking heeft gedaan wordt geacht ten tijde van zijn overlijden of van het doen van de schenking in Nederland te hebben gewoond.

Volgens artikel 1 van de Successiewet is erfbelasting c.q. schenkbelasting verschuldigd wanneer de schenker of de erflater op het moment van schenken of overlijden binnen ons Koninkrijk woont. Wanneer de erflater op het moment van overlijden in het buitenland woont is deze belasting niet verschuldigd.

Stel je voor dat een erflater of een gulle gever naar het buitenland zou verhuizen om heffing in Nederland te voorkomen. Dat wilde de schatkist natuurlijk voorkomen. Vandaar de bepaling van artikel 3.

Rechtvaardiging is gezocht in het feit dat deze Nederlanders nog een band hebben met ons land en dat zij, omdat zij een Nederlands paspoort hebben ook ondersteuning van diplomatieke en consulaire ambtenaren in het buitenland genieten.

Volgens de Hoge Raad is hier geen sprake van discriminatie tussen Nederlanders en niet-Nederlanders (HR 10 juni 1992, BNB 1992/258)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: